Sağlıklı yaşamın ilk kuralı doğru beslenme

Sağlıklı yaşamın ilk kuralı doğru beslenme

Sağlıklı yaşamın ilk kuralı doğru beslenme

Grandmedical Hastanesi diyetisyeni Figen Gülcan Okol, doğru beslenmenin hem sağlığın hem de vücut formunun korunması açısından en önemli konulardan biri olduğunu belirtti. Okol, "Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve diyet lifleri besinlerle birlikte yeterli miktarda vücuda alınmalıdır" dedi.

Grandemidcal Hastanesi, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Standart Profil Manisa Fabrikası'nda sigarayla mücadele, sağlıklı beslenme ve meme kanseri konusunda farkındalık etkinlikleri düzenliyor. Fabrikaya kurulan stantta da bu konularla ilgili sağlık çalışanları tarafından işçilere bilgilendirme yapılırken broşür dağıtılıyor. Ayrıca konunun uzmanları tarafından, dileyen fabrika çalışanlarının katıldığı seminerler düzenleniyor. Sağlıklı Beslenme konulu ikinci seminerde, Grandmedical Hastanesi diyetisyeni Figen Gülcan Okol, çalışanlara sağlıklı beslenmenin önemini ve fazla kiloların zararlarını anlattı.

VÜCUT GEREKSİNİMLERİ KARŞILANMALI

Bebeklerde anne sütü ile başlayıp, yetişkinlik ve yaşlılık dönemine kadar tüm yaş gruplarında sağlıklı ve dengeli beslenme konusundaki gerekliliklerin yerine getirilmesinin, hastalıklardan korunmak ve ideal vücut kütlesine sahip olmak açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Okol, "Sindirim, solunum, boşaltım, dolaşım, sinir, iskelet ve kas sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışması, hormonlar ve vücut salgılarının sağlıklı bir şekilde üretilmesi, motor becerilerle bilişsel fonksiyonların sağlıklı bir biçimde devam ettirilmesi için vitamin ve minerallere olan gereksinimlerin tam olarak karşılanması çok büyük bir öneme sahiptir" diye konuştu.

HER BESİN TÜRÜ YETERLİ TÜKETİLMELİ

Sağlıklı beslenmenin, en temel anlamıyla tüm makro ve mikro besin ögelerini kişinin ihtiyaç duyduğu miktarlarda içeren, aynı zamanda bireyin ihtiyaç duyduğu enerji miktarını tam olarak karşılayan, ideal kilonun korunması için uygun olan beslenme türü olduğunu anlatan Okol, "Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve diyet lifleri besinlerle birlikte yeterli miktarda vücuda alınmalıdır. Bunun için her besin türünden yeterli miktarda ve aşırıya kaçmadan tüketilmeli, diyette çeşitlilik sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA MEYVE SEBZE TÜKETİLMELİ

Dyt. Figen Gülcan Okol sağlıklı beslenme konusunda doğru hareket etmek isteyenlere şu önerilerde bulundu: "Alınan besinlerin içerik ve oranları fizyolojik olmalı, alınan enerji miktarına dikkat edilmeli, öğünler sık ve az olarak alınmalı, protein ve karbonhidrat oranlarına dikkat edilmeli, yağ sınırlamasına önem vermeli, taze meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, enerji kaynağı olarak dengeli tahıl ürünleri tüketilmeli, şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalı, su ve sıvı besin alımına dikkat edilmeli, besinler, uygun saklanmalı ve uygun pişirilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı."

BESİN PİRAMİDİNE UYULMALI

Beslenirken fizyolojik besin piramidine mümkün olduğunca uymak gerektiğini anlatan Okol, "Kalp ve beyin gibi yaşamsal organların ve kasların ana enerji kaynağı glikoz olduğu için, normal sağlıklı beslemede de, diyabetik durumda da, diğer metabolik rahatsızlıklar da besin içeriğinin yüzde 50-60 kadarı karbonhidratlardan alınmalıdır. Günlük kalori gereksinimimizin yüzde 15 kadarını da proteinlerden alınmalıdır. Protein insan vücudunda birçok yapının temel taşıdır. Ayrıca hayvansal besinlerin içerdiği yağın yanı sıra, ek olarak 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketimi önerilebilir" şeklinde konuştu.

HASTALIKLARIN ÇOĞU KÖTÜ BESLENMEDEN

Dünya üzerinde sıklıkla görülen kronik hastalıkların pek çoğu beslenme ile doğrudan bir ilişki içerisinde olduğunu ifade eden Dyt. Figen Gülcan Okol, "Ülkemizde ve dünyada beslenmeye bağlı olarak en sık görülen sağlık sorunu obezitedir. Fazla kiloluluğun ileri bir boyutu olan obezite; kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hormonal hastalıklar ve metabolik sendrom gibi birçok hastalığın en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Sağlıksız, dengesiz, yetersiz veya aşırı beslenmenin uzun süreli olarak devam etmesi halinde çok daha ciddileşebilen ve ölüme kadar ilerleyebilen sağlık sorunlarının ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir" şeklinde konuştu.