Kalp krizi gençlerde daha ölümcül!

Kalp krizi gençlerde daha ölümcül!

Kalp krizi gençlerde daha ölümcül!

Son günlerde bazı ünlü isimlerin genç yaşta kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi çeşitli iddiaları beraberinde getirirken, uzmanlar kalp krizi vakalarının gençlerde yaşlılara göre daha ölümcül olduğunu belirtiyor. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Adem Güler, özellikle ailesinde kalp hastalığı olan gençlerin olası krizlere karşı dikkatli olması ve önlem alması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de yaşanan ölümlerin yüzde 40’ı kalp ve damar hastalıklarıyla ilgiliyken, son dönemde genç yaşta kalp krizi nedeniyle hayatını kaybedenlerde artış yaşandığı iddiası, beraberinde bazı komplo teorilerini de gündeme getirdi. Bunlardan biri de covid 19 aşısının gençlerde kalp krizine neden olduğu. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Adem Güler, gündemdeki bu tartışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gençlerde yaşanan kalp krizinin nedeninin covid 19 aşısıyla ilgili olduğuna ilişkin hiçbir bilimsel veri olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Güler, “Aşı ile kalp hastalığının artışını gösteren bilimsel kanıt yok. Tam tersine aşı olanlarda kalp hastalığı riski daha düşüktür. Bunun bilimsel çalışması yayımlandı” dedi.

YAŞLILARDAKİ KILCAL DAMARLAR HAYATTA TUTUYOR

Geçen hafta Pop Müziği Sanatçısı ve Yönetmen Metin Arolat’ın genç yaştı kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Doç. Dr. Adem Güler, kalp krizinin gençlerde daha ölümcül olduğunun kanıtlandığın belirtti ve bunun nedenlerini anlattı. Doç. Dr. Güler, şöyle konuştu: “Gençlerde kalp krizi yaşlılara göre daha ölümcül oluyor. Çünkü yaşlandıkça damarlar yavaş yavaş daralıyor. Kollateral dediğimiz kılcal yeni damarlar oluşuyor. Ana damar tamamen tıkandığında kılcal damarlar hayatta kalmak için yeterli oluyor. Gençlerde kılcal oluşmadığı için ana damar tıkanınca kalp krizi ölümcül oluyor.

METİN AROLAT’TA YETERLİ TETKİK YAPILMAMIŞ OLABİLİR

Bu konuda günlük hayattan örnek verecek olursak; yaşlıların hayatını otobanda trafik akışına benzetelim. Ancak onlarda otobanla birlikte tali yollar da var ve iyi durumda. Otoban tıkandığında tali yollar ve köy yolları trafik akışını yavaş da olsa sağlıyor. Yani trafik durmuyor ve kriz oluşmuyor. Gençlerin hayatını da otobanda trafik akışına benzetelim. Gençlerin gittiği otobanda tali yollar ve köy yolları yok ya da iyi gelişmemiş. Otoban tıkandığında trafik tali yollara kayamadığı için duruyor ve kriz oluşuyor. Son örnek olarak niteleyebileceğimiz Metin Arolat’ın vefatında da muhtemelen böyle oldu. Yeterli kollateral olmadığı için hayatını kaybetti. Diğer yandan Metin Bey’de daha önce göğüs ağrı olmuş. Yani kriz belirti vermiş, ‘geliyorum’ demiş. Ancak muhtemelen yeterli tetkik edilemediğinden kriz ile sonuçlanmış.

AKRABALARDA VARSA DİKKATLİ OLUNMALI

Göğüs ağrısı, sırt ağrısı, karın ağrısı, kol ağrısı, kolda uyuşma, göğüste yanma ve baskı hissi varsa ileri kalp tetkiki yapılmalıdır. EKG çekilip geçiştirilmemelidir. Gerekirse sanal anjiyo yapılmalıdır. Mesela Metin Bey’in akrabalarında benzer sıkıntılar olmuş. Kalp krizi geçirmişler. Bu durum önemsenmelidir. Yani akrabalarımızda kalp hastalığı varsa ve yukarıda saydığımız şikayetler varsa profesyonel sağlık hizmeti almanızda fayda var. Sigara kullanımı, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, kilo fazlalığı, hareketsizlik varsa risk çok yüksektir. Kalp doktorunuzla irtibat içinde olmakta fayda var.

ŞEKER HASTALARINDA KRİZ BELİRTİ VERMEYEBİLİR

Şeker hastalığı olanlarda göğüs ağrısı olmayabilir. Bu hastalar yakından takip edilmelidirler. Sessiz kalp krizi genellikle şeker hastalarında olur. Sesiz kalp krizi belirti vermeyen kalp krizi demektir. Metin Bey’de daha önce kalp hastalığı belirtileri olmuş ancak bir şanssızlık olmuş. Kalp krizi belirtileri önemsenir ve erken tanı konulursa ve zamanında önlem alınırsa risk yüzde 5’in altına düşer. Ancak önlem alınmaz ve zamanında müdahale edilmez ise risk yüzde 40’ın üstüne çıkabilir. Önlem alma ve erken müdahale hayat kurtarır.”