Elektronik sigara akciğeri söndürüyor!

Elektronik sigara akciğeri söndürüyor!

Elektronik sigara akciğeri söndürüyor!

Son dönemde kullanımı oldukça artan elektronik sigaranın, birçok sağlık sorununun yanı sıra akciğerin içine hava dolamaması olarak ifade edilen “akciğer sönmesine” yol açtığı belirtildi. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilgin, genç nüfusun sigara ve elektronik sigaraya erişimini zorlaştırıcı ek önlemler almak gerektiğini söyledi.

 

BİRÇOK ZARARLI MADDE İÇERİYOR

Son dönemde kullanımı oldukça artan elektronik sigara, bağımlılık yapan ve nikotin içeren bir sıvının ısıtılarak aerosol (bir sıvı ya da katının gaz ortamında dağılması) üretmesiyle oluşuyor. İçinde sıvı nikotin, propilen, glikol, gliserin ve aromalı maddeler bulunuyor. Elektronik sigaranın en büyük zararı akciğerlere yönelik. Elektronik sigara aynı zamanda nikotin, akciğer hastalıklarına neden olan kimyasal diasetil, nikel, kalay ve kurşun gibi zararlı maddeler içeriyor ve akciğerin içine hava dolamaması olarak ifade edilen “akciğer sönmesine” yol açıyor.

 

GENÇ NÜFUSUN ERİŞİMİ ENGELLENMELİ

Manisa Grandmedical Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilgin; sigardaki nikotinin beyinde zevk verici dopamin düzeyini artırarak etkisini gösterdiğini ve eroin ile kokaine benzer bağımlılık yaptığı belirterek, “Sigara kullananların yüzde 90’ı 20 yaş öncesi bu alışkanlığı ediniyor. Genç nüfusun nikotin bağımlısı olmaması için yasakları artırmak, sigara ve elektronik sigaraya erişimi engellemek gerekiyor” dedi. Kullanıcılarr, sıvı nikotini ciğerlere çekiyor ve bu buhar akciğer sönmesi gibi ciddi hastalıklara ve solunum problemlerine yol açıyor.