PRP Tedavisi
PRP (Platelet Rich Plasma) ya da TZP (Trombositten Zengin Plazma) doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Eklem, kas ve tendon sorunlarının ameliyatsız tedavisi için kullanılan doğal ve biyolojik bir yöntedir.
Bunun yanında son dönemlerde hücre yenileme etkisiyle cilt gençleştirme, dental implant tedavisi ve saç ekilmesinden kırık iyileşmesine kadar birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır.
Kan hücrelerinden olan trombositler kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bunu sağlayan trombositlerde bulunan büyüme ve iyileştirme faktörleridir. Bu faktörler hasarlı dokunun iyileşmesini de sağlayabilir.
PRP-Kök Hücre Tedavisi ‘de yüksek oranda ve çok yüksek sayıda trombosit ve beraberinde çok yüksek oranda büyüme ve iyileştirme faktörü bulunur. Bu ,büyüme faktörleri hasarlı bağ, tendon, kas, yumuşak doku veya hasarlı kıkırdak-menisküsün bulunduğu eklem içine verildiğinde doğal ve hızlı bir iyileşme ve onarım başlatmaktadır.
Kan tahlilinde olduğu gibi hastadan kan alınır. Kan PRP için özel tüpe alınır. 3200 devirde yaklaşık 15 dakikada santrifüj yapılır. Bu işlem sonrası kan 3 bölüme ayrılmış olacak; tüpün üst kısmına ayrılan plazma ve hemen altındaki trombositten zengin kısım gerekli miktarda alınır ve uygun yere enjekte edilir.
PRP sadece bir ağrı kesici bir tedavi olmayıp, iyileştirici bir yöntemdir.Yararı 4-6 hafta içinde görülür. Enjeksiyondan sonrası 48 saat boyunca eklemin-tendonun zorlanmaması gerekir. Trombositlerin taşıdığı güçlü faktörlerin etkisi ile bölgede güçlü bir hücre hareketi başlar ve enjeksiyondan sonra bazen ilk 2 hafta boyunca ağrı artışı hissedilebilir. Enjeksiyon sonrası devam eden ağrı için parasetamol tableti kullanmak ve gerekirse sık biçimde buz uygulamak yardımcı olmaktadır. Ayrıca kas-iskelet sisteminde hasarın onarılması tek başına yeterli olmayabilir. Kuvvet, esneklik,denge-koordinasyon,hız ve dayanıklılık gibi özellikler de fizik ve egzersiz tedavisi ile rehabilite edilmesi gerekir.
PRP tedavisinin uygulandığı yerler kas-iskelet sisteminin herhangi bir yerinde bağ(ligaman), tendon(kas kirişi), kas ve kıkırdak hasarının olduğu durumlardır.
-spor yaralanmaları ( kas ve/veya tendon yırtılmaları)
-eklem kireçlenmeleri-özellikle diz kireçlenmesi
-aşırı zorlanmaya bağlı tendon hasarları (tenisçi dirseği, golfçu dirseği, omuz kas sıkışması-tendon hasarı, patellar tendiniti gibi tendinit durumlarında)
-topuk dikeni (diğer tedavilere dirençli olanlarda).
Hastane doktorlarımızdan Op. Dr. Gürhan ÖZCAN konu ile ilgili olarak Manisa Belediyesi televizyonuna verdiği röportajı izleyebilirsiniz