Kadın Doğum

Kadın Doğum

Bölüm Hakkında

Kendi alanında, tıp dünyasındaki her gelişimi yakından izleyen ve uygulayan Grandmedical Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü; kadın hastalıkları, hamilelik, doğum öncesi ve doğumla ilgili problemlerin çözümünde de modern tıbbın tüm olanaklarıyla hizmet vermektedir.

Grandmedical Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nün bir ayrıcalığı da verdiği hizmetlerle her zaman bölgesinde ilkleri gerçekleştirmeyi amaçlayan, Manisa 'nın ilk Tüp Bebek Merkezi ile iç içe bulunmasıdır. Koordineli çalışma avantajı sağlayan bu durum sayesinde İnfertilite (kısırlık) tedavisi, psikolojik danışmanlık hizmetleri, tüp bebek uygulamalarında embriyolarda genetik inceleme (PGT), tekrarlayan düşüklerin tanı ve tedavisi, prenatal (doğum öncesi) tanı ve riskli gebeliklerin takibi gibi alanlarda son derece başarılı uygulamalar yapılmaktadır.

Ailelerin en değerli varlığı olan bebekler, doğar doğmaz deneyimli Grandmedical Yeni Doğan ekibi tarafından yaşamın ilk anından itibaren özenli bir bakım görmektedir.

Hastanede kalınan süre zarfında Grandmedical Yeni Doğan ekibi tarafından verilecek bilgiler, evde yaşanabilecek sorunları en aza indirmeyi hedeflemektedir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, annenin beslenmesi ile ilgili danışmanlık hizmetleri için Grandmedical Beslenme ve Diyet Bölümü ile ortak çalışılmaktadır. Grandmedical Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, her zaman modern obstetri ve jinekolojinin gerektirdiği teknik ve bilgi donanımıyla en kaliteli hizmeti sunmayı hedeflemektedir.

Gerçekleştirilen Uygulamalar

Hastanemizde kadın hastalıklarının tetkik, tedavisi ve doğum ile ilgili her türlü müdahalenin yapılabilmesi için gereken tüm imkânlar mevcuttur. Bayanların ergenlik, gebelik ve menopoz gibi farklı dönemlerinde ortaya çıkan değişimleri, bu değişimlere yönelik sorunları anlamaları ve sorunların çözümüne ilişkin de bilgi sahibi olmaları sağlanmaktadır.

Hastanemizde, kadın hastalıkları (jinekolojik) muayenesi, adolesan çağ ve genç kızlarda jinekolojik sorunlar, menopoz tanı, takip ve tedavileri, kanser tarama testleri, renkli doppler ultrasonografi, rahim ağzı yaralarının tetkik ve tedavisi, aile planlaması (doğum kontrol yöntemleri) konusunda danışmanlık, rahim içi araç (spiral) takılması ve çıkarılması, implanon takılması (kolda deri altına yerleştirilen doğum kontrol yöntemi) ve çıkarılması, infertilite (kısırlık) tetkikleri (hormon profili, spermiogram), ovulasyon (yumurtlama) indüksiyonu, kanal tıkanıklığının teşhisinde, intrauterin inseminasyon (aşılama).

Prekonsepsiyonel (gebelik öncesi) danışmanlık Gebelik takipleri ve ilgili tüm tetkikler
Transvajinal ve/veya abdominal ultrasonografi ile 5 haftalıktan itibaren gebeliğin saptanması ve gelişmesinin incelenmesi
Kan uyuşmazlığının tespiti
Gebelik döneminde smear alınması
Gebelik dönemi aşılarının yapılması
11-14 gebelik haftaları arasında ikili test ve ultrasonografik fetal ense kalınlığı ölçümü
16-18 gebelik haftaları arasında üçlü test
Doğumsal anomalilerin saptanması için ultrasonografik fetal tarama
4 boyutlu ultrasonografi
Şeker yükleme testi
Gebelik süresinde anne adayına beslenme, fiziksel ve ruhsal olarak gebeliğe uyum sağlama ve doğuma hazırlanma gibi destekleyici hizmetlerin verilmesi
Renkli Doppler ultrasonografi
NST (nonstres test) ile fetal kalp atışlarının izlenmesi
Yüksek riskli gebeliklerin izlemi
Amniosentez
Doğum sonrası muayene ve anne eğitim programı
Normal doğum
Ağrısız normal doğum (epidural/spinal)
Sezaryen (genel anestezi altında/ epidural/ spinal)
Bebekler için kuvöz bakımı
Yenidoğan bebeğin doğar doğmaz çocuk hekimince muayenesi, fenilketonüri taraması, hepatit B aşısı
Endoskopik cerrahi (laparoskopi, histeroskopi)
Lokal veya genel anestezi altında endometrial küretaj ve biopsiler
Jinekolojik operasyonlar

4 Boyutlu Ultrasonografi

Bugün için dört boyutlu ultrasonografi geleneksel iki boyutlu inceleme özelliğinin yanı sıra bünyesinde hem renkli doppler hem de üç boyut özelliğini birlikte barındırmaktadır. Dört boyut ile kastedilen ise gerçek zamanlamadır. Anne baba adaylarının doğmamış bebeklerini ekranda görmeleri bazı psikologlara göre anne-baba ve bebek arasında doğumdan sonra kurulacak olan bağın daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca bebeklerini önceden gören anne adaylarının hamileliklerinin geri kalan kısmını daha rahat geçirdikleri de gözlenmiştir.

Laparoskopi

Laparoskopi işlemi günümüzde kısırlık tanı ve tedavisinde, endometriozis tanı ve tedavisinde, dış gebelik, rahim çevresindeki yapışıklıkların giderilmesi, yumurtalık kistlerinin, uterus myomlarının tedavisinde, tüp ligasyonunda, kronik kasık ağrısı gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanım alanı bulmaktadır. Özel kamera sistemleri ile karın içine göbek bölgesinden ve iç çamaşırı çizgisi altında kalan bölgelerden yarım santimetrelik kesiler yapılarak girilmekte ve bütün cerrahi işlem, özel donanımlı bir video sistemi ile yapılmaktadır. Hastaların çok büyük bir kısmı aynı gün içinde, işlemden 2–3 saat sonra taburcu edilmekte ve 6–8 saat sonra sıvı gıdalarla başlanacak şekilde yemek yenilmesine izin verilmektedir. Kozmetik olarak da laparoskopik yöntemler açık yapılan cerrahi işlemlere göre daha üstündür.

Histeroskopi

Histeroskopi, laparoskopi gibi fakat daha ince kamera sistemleri ile rahim ağzının, uterus (rahim) içinin ve tüp ağızlarının incelenmesi işlemidir. Böylece rahim içinde anormal kanamaya ve düşüğe neden olan veya gebelik gelişimine engel olabilecek sorunlar saptanabilir ve giderilebilir.

Histeroskopi ile yapılan işlemler şunlardır:

  • Rahim içini gözetlemek için tanı amaçlı kullanılması
  • Rahim içi duvarından görerek biopsi yapılması
  • Rahim içinden kanamaya neden olan polip ve myomların çıkartılması
  • Rahim içinde bulunan ve rahmi ikiye bölerek hacminin azalmasına neden olan gebelik duvarlarının ortadan kaldırılması
  • Rahim içi yapışıklıkların giderilmesi

Histeroskopi işleminin adet kanamasının başladığı ilk gün 1. gün kabul edildiğinde 6 ile 12. gün arası yapılması uygundur. Ofis histeroskopisi işlemleri kapsamında kısırlık, adet düzensizlikleri, rahim kanalı ve rahim içi bezi hastalıklarının tanı ve tedavileri eş zamanlı yapılabilmektedir.

Kolposkopi

Özellikle rahim ağzı (serviks) kanseri ve öncü lezyonlarının tanısında kullanılan bir yöntemdir. Smear sonucu pozitif veya şüpheli olan kişilerde uygulanan bir tanı yöntemidir. Kolposkop denilen ve gözlenen alanı büyütmeye yarayan bir çeşit mikroskop ile hastalıklı alan belirlenir. Kolposkop doğru yerden biyopsi alınmasını sağlar ve tanıdaki yanılmaları en aza indirir. Biyopsi sonucuna göre tedavi süreci planlanır.