Gastroenteroloji

Gastroenteroloji

Bölüm Hakkında

Gastroenteroloji; sindirim sistemi (mide, bağırsak), karaciğer, safra yolları ve pankreas hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Gastroenteroloji birimi çeşitli sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenir. Gastroenteroloji bölümü böbrekler haricinde mide, ince ve kalın bağırsaklar, makat, karaciğer ve safra kesesi gibi karın içindeki organların hastalıklarının teşhisini ve tedavisini yapmaktadır. Gastroenteroloji tıbbın dahiliye ya da iç hastalıkları bölümünün üst uzmanlık alanıdır. Karın içindeki organların hastalıkları ishal, kabızlık, mide bulantısı, mide yanması, kusma, karın ağrısı, yemek borusu yanması, ağza acı suların gelmesi, safra kesesinde ağrı gibi klinik belirtiler verir. Gaz çıkarmanın çok aşırı bir hal alması, sarılık ve hepatit gibi karaciğeri ilgilendiren hastalıkların teşhisini de Gastroenteroloji Bölümü yapmaktadır.

Gastroenterolojinin Baktığı Hastalıklar Hangileridir?

Yemek borusundan başlayarak mide, bağırsaklar ve en son makat dahil sindirim kanalında bulunan organların tamamının hastalığında teşhisi yapan bölüm gastroenterolojidir. Karaciğer, pankreas ve dalak da bu kapsamdadır. Ülser, reflü, gastrit, spastik kolon, mide ile bağırsak kanserleri, safra kesesi iltihabı ve taşları, sarılık, hemoroid (basur) sorunları olanlar da hastanelerin bu bölümünden randevu almalıdır. Bölümde kanamalar durdurulup, sindirim sistemine kaçan yabancı objeler yerinden çıkarılmakta, darlık mevcutsa genişletilmekte (dilate edilmekte), pankreas ve safra kesesi taşları çıkarılmakta, bu kısımlara stent uygulamakta, iltihabi durumlar tedavi edilmektedir. Ayrıca ağızdan beslenemeyen ve uzun süre hastanede mecburen yatarak tedavi edilmesi gereken hastaların beslenmeye devam edebilmesi için Perkutan Endoskopik Gastronomi yani kısaca PEG uygulanmaktadır.

Gastroenterolojide Tanı Yöntemleri

Gastroenteroloji bilim dalında daimi görev yapan uzman hekimler gastroenterolog olarak isimlendirilir. Gastroenterologlar tanı aşamasında ihtiyaç halinde hastalara kan testi yapılmasını, ultrasonografi, MR çekimi, endoskopi, duodenoskopi, kolonoskopi ve biyopsi uygulanmasını isteyebilmektedir.