Sigara içmeseniz de dumanı öldürüyor!
Grandmedical Hastanesi ve Gediz Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Ahmet Bilgin, dünyada her yıl 6 milyon insanın sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini, sigaranın zararlarından uzak durmak için içilen ortamda da bulunmamak gerektiğini söyledi. Bilgin, "Sigara içmediği halde dumanına maruz kalanlarda bile akciğer kanseri riski içmeyenlerdekinden 3 kat fazladır" dedi.
Grandemidcal Hastanesi, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Standart Profil Manisa Fabrikası'nda sigarayla mücadele, sağlıklı beslenme ve meme kanseri konusunda farkındalık etkinlikleri düzenliyor. Fabrikaya kurulan stantta, bu üç konuyla ilgili sağlık çalışanları tarafından işçilere bilgilendirme yapılıp broşür dağıtılıyor. Ayrıca konunun uzmanları tarafından, dileyen fabrika çalışanlarının katıldığı seminerler düzenleniyor. Sigara ile mücadele konulu ilk seminerde, Grandmedical Hastanesi ve Gediz Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Ahmet Bilgin sigaranın zararlarını ve bu alışkanlıktan kurtulmanın yollarını anlattı.
TÜRKİYE'DE SİGARAYA GÜNDE 250 KURBAN!
Dünyada 1.1 milyar insanın sigara kullandığını ve her yıl sigara nedeniyle 6 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirten Dr. Ahmet Bilgin, bu ölümlerden 600 bininin sigara içilen ortamda bulunan pasif içicilerden oluştuğuna dikkat çekti. Bilgin, "Ülkemizde sigara kullanım oranı ne yazık ki yüksek. Toplam 17 milyon insanın sigara içtiği tahmin ediliyor ve 15 yaş üstü kişilerde bu oran yüzde 27'lerde. Her yıl 100 bin insanımızı sigara nedeniyle kaybediyoruz. Bu da ülkemizde günde 200-250 kişinin sigaradan öldüğü anlamına geliyor" dedi.
4 BİNDEN FAZLA ZARARLI MADDE İÇERİYOR
Sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğuna işaret eden Dr. Bilgin, "Bu maddelerden 50'si doğrudan kansere sebep oluyor. Sigara akciğer kanseri başta olmak üzere tüm kanser çeşitlerinin ve bir çok diğer hastalığın temel nedenlerinden biridir. Mide, pankreas, karaciğer, böbrek, mesane, prostat ve diğer birçok organda kanser riskini arttırmaktadır. Tüm kanserlerin yüzde 30'unun, kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin, akciğer kanserinin ise yüzde 90'ının nedeni sigaradır" diye konuştu.
AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ 20 KAT ARTIRIYOR
Sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin içmeyenlerdekinden yaklaşık 20 kat fazla olduğunu belirten Dr. Ahmet Bilgin, "Sigara içmediği halde dumanına maruz kalanlarda bile akciğer kanseri riski içmeyenlerdekinden 3 kat fazladır. 35 yaş üstü iskemik kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 20’si, KVS’e bağlı ölümlerin yüzde 33’ünden de sigara sorumludur. Diğer yandan, sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski 3 kat artmaktadır. Pasif içicilerde kalp hastalıklarına bağlı ölümler yüzde 30 artış göstermiştir. Sigara, kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileriyle beyin damarı hastalıkları ve inme riskini de arttırır. Beyin Kanaması riskini iki kat, beyin damarlarında tıkanma riskini üç kat artırmaktadır. Alzheimer oluşumunu da kolaylaştırmaktadır" ifadelerini kullandı.
BIRAKMAK İÇİN KİŞİSEL KARARLILIK ÖNEMLİ
Sigaranın reflü, mide ülseri, crohn hastalığı, ciltte kuruma, gözde katarakt, osteopeni, osteoporoz ve kemik fraktürleri üzerindeki olumsuz etkilerine de işaret eden Dr. Bilgin, bu zararlı alışkanlığı bırakmak için çeşitli tedavi yöntemleri anlatırken, sigaradan vazgeçmek için öncelikle kişinin kararlılık sergilemesi gerektiğini ifade etti. Seminerde, sigarayı bırakan bazı katılımcılar da deneyimlerini paylaştı ve sigarayı bırakmak isteyenler için neler yapabilecekleri konusunda önerilerde bulundu.